اگر اهل خرید از فروشگاههای اینترنتی باشید یا صاحب کسب و کاری اینترنتی، بدون شک اسم سرویس پرداخت در محل به گوشتان خورده است. این سرویس یکی از محبوبترین خدمات در خرید و فروش اینترنتی است اما برای همه کسب و کارهای اینترنتی مناسب نیست.
بسیاری از مدیران بازاریابی این روزها از این نوع تراکنش مالی به عنوان یک مزیت رقباتی استفاده میکنند. شما نیز اگر به عنوان خریدار یا فروشنده به این سرویس علاقهمند هستید برای آگاهی از چگونگی ارائه و مزایا و معایب آن در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
آمارها نشان میدهند روزانه هزاران خرید اینترنتی از سایتها و اپلیکیشنهای فروشگاهی انجام میگیرد. اغلب این فروشگاهها از سه طریق امکان پرداخت وجه را به مشتریان خود میدهند:
1- پرداخت آنلاین، 2- پرداخت در محل و 3- پرداخت از طریق کیف پول.
سرویس پرداخت در محل یا Cash on Delivery که به اختصار COD نامیده میشود نوعی ترانکش مالی است که در این روش هزینه کالای خریداری شده در محل و هنگام دریافت پرداخت میشود. پرداخت مالی در این سرویس میتواند به صورت نقدی یا از طریق دستگاه پوزی باشد که مامور ارسال همراه خود دارد.
از آنجا که برخی افراد به دلایلی همچون اعتماد نکردن به خرید اینترنتی یا نداشتن رمز دوم کارت ترجیح میدهند هزینه محصول را هنگام تحویل پرداخت کنند؛ داشتن این سرویس در کنار سایر روشهای پرداخت یک مزیت محسوب میشود.
گرچه سرویس پرداخت در محل از جانب خریداران بسیار متقاضی دارد اما به دلیل معایبی که همراه دارد برخی از فروشگاهها و کسب و کارهای اینترنتی ترجیح میدهند از آن استفاده نکنند. به همین دلیل در اکثر سایتها تنها دو روش پرداخت آنلاین و پرداخت از طریق کیف پول در دسترس گذاشته شده است.
اگر صاحب کسب و کار اینترنتی هستید و قصد دارید از خدمات COD یا همان پرداخت در محل استفاده کنید از سه راه میتوانید اقدام کنید:
1- به سراغ شرکت پست بروید و با آنها قرار داد ببندید. پس از آن میتوانید گزینه پرداخت در محل را برای کسب و کار خود فعال کنید.
2- اگر حوصله کاغذ بازیهای شرکت پست را ندارید میتوانید به سراغ شرکتهایی بروید که واسطه شما با پست هستند. از این طریق راحتتر میتوانید خدمات COD را دریافت کنید. این شرکتها گاهی اوقات خدمات ویژهی دیگری نیز به شما ارائه میدهند مثل در اختیار گذاشتن پنل شخصی برای ثبت سفارشهای ارسال.
3- گزینه سوم شرکتها یا استارت آپهایی هستند که خودشان به طور مستقیم خدمات پستی و ارسال را انجام میدهند. در این صورت دیگر با شرکت پست کاری نخواهید داشت و با شرکتهای خصوصی همکاری خواهید کرد.
فعال کردن سرویس COD، قوانین و شرایط خاص خودش را دارد. کارمزد، هزینه برگشتی و نحوه تسویه حساب مهمترین فاکتورهایی هستند که هنگام تعیین قوانین و عقد قرار داد با شرکت پستی به آن توجه داشته باشید.
کارمزد:
اولین چیزی که باید به آن دقت کنید کارمزدی است که شرکت پستی برای ارسال بسته از شما دریافت میکند. این هزینه روی سود مالی بسیار تاثیرگذار خواهد بود. اغلب شرکتهای پستی کارمزدی بین 2 تا 5 درصد دریافت میکنند.
هزینه برگشتی:
یکی از مسائلی که هنگام داشتن سرویس پرداخت در محل با آن مواجه خواهید شد، مرجوع کردن کالا توسط مشتری است. حتما به هزینههای شرکت پستی برای برگشت دادن بسته توجه داشته باشید تا متضرر نشوید.
نحوه تسویه حساب:
بدون شک سرمایه در گردش برای هر کسب و کاری اهمیت دارد. اگر قفل شدن سرمایه حتی برای مدت کوتاهی مشکل ساز خواهد بود، مدت زمان تسویه حساب توسط شرکت پستی را حتما بررسی کنید. برخی شرکتها 1 تا 2 هفته بعد از تحویل مرسوله تسویه حساب میکنند. البته هستند شرکتهایی که حداکثر یک روزه هزینه دریافت شده از مشتری را به حساب شما واریز خواهند کرد.
هر برنامه و سرویسی در کنار مزایایی که دارد و خدماتی که ارائه میکند معمولا معایبی نیز دارد. آگاهی از این امور موجب میشود تا به صورت بهینه از خدمات آن استفاده کنیم. سرویس پرداخت در محل نیز از این مساله مستثنی نیست. شناخت مزایا و معایب این سرویس موجب میشود تا شما به عنوان صاحب فروشگاه علاوه بر افزایش فروش، سود بیشتری نسبت به دیگران به دست بیاورید.
1- افزایش اعتماد مشتری و در نتیجه افزایش فروش
داشتن گزینه پرداخت در محل موجب اعتماد بیشتر مشتری به کسب و کار شما میشود. افزایش اعتماد به دلیل تحویل کالا در محل، افزایش مشتری و بیشتر شدن فروش را به دنبال خواهد داشت.
2- اطمینان بیشتر به خرید های اینترنتی و کاهش مقاومت ذهنی مخاطبان
در صورتی که فروشنده از سرویس پرداخت در محل یا همان COD استفاده کند، اعتماد بیشتر به خریدهای اینترنتی را در پی خواهد داشت و در نتیجه خریدار پول را با اطمینان بیشتری پرداخت خواهد کرد.
3- صرفه جویی در زمان
هنگامی که نیاز نباشد موقع خرید اینترنتی هزینه را پرداخت کنید عملا مدت زمانی که برای وارد کردن اطلاعات کارت اعتباری صرف میشود از زمان خرید شما کم خواهد شد.
4- جذب مشتریانی که تمایلی به فعال کردن رمز دوم برای کارتهای اعتباری خود ندارند.
برخی افراد به دلایل مختلف رمز دوم کارت خود را فعال نمیکنند. روش پرداخت در محل از بهترین گزینهها برای این افراد است زیرا میتوانند هزینه کالای خریداری شده را هنگام دریافت به صورت نقدی یا از طریق دستگاه پوز پرداخت کنند.
5- افزایش خریدهای برنامه ریزی نشده
اگر مشتری هنگام خرید ملزم به پرداخت همزمان وجه نباشد آمار خریدهای پیشبینی نشده و بدون برنامه ریزی او افزایش پیدا خواهد کرد.
6- حذف کردن خطرات پرداخت اینترنتی
اولین خطر اینترنتی که ممکن است به ذهن شما خطور کند هک شدن حساب بانکی است. با زیاد شدن صفحات پرداخت بانکی تقلبی و هک شدن سیستمهای بانکی، افراد بیشتر در معرض سوء استفاده و ضررهای مالی قرار میگیرند. این مساله باعث ترس از پرداخت اینترنتی شده است. سرویس پرداخت در محل با حذف کردن پرداخت آنلاین این خطر را رفع کرده است.
فعال کردن سرویس پرداخت در محل، در کنار مزایایی که برای خریدار و فروشنده دارد میتواند ریسک هم داشته باشد. برخی از ریسکهایی که صاحب فروشگاه باید بپذیرد و با آنها روبهرو شود عبارت است از:
1- مرجوع شدن کالا توسط مشتری
از رایجترین اتفاقاتی که در این روش ممکن است با آن مواجهه شوید و از ابتدا باید آن را به عنوان بخشی از فرایند فروش اینترنتی بپذیرید، عدم دریافت محصول توسط مشتری است. وقتی قرار باشد مشتری هنگام دریافت کالا هزینه را پرداخت کند بسیار پیش خواهد آمد که به راحتی از خرید منصرف شود. بهانههایی که با آن مواجه خواهید شد عبارت است از:
• قیمت کالا گران است و منصرف شدم
• انتظار تخفیف داشتن هنگام دریافت کالا
• در این مدت زمان از خرید منصرف شدم
2- کاهش سرمایه در گردش
با توجه به اینکه سرویس پرداخت در محل با واسطه شرکتهای پستی انجام میگیرد تسویه حساب با این شرکتها کمی زمان بر است. برخی از این شرکتها نیز برای مدتی پول را نزد خودشان نگه میدارند. این روند موجب کاهش نقدینگی فروشگاه شما خواهد شد.
3- کاهش قدرت در قیمت گذاری
برخی شرکتهای پستی مانند شرکت پست ایران، هزینه ارسال بسته را بر اساس قیمت محصول محاسبه میکنند. این روش شما را در قیمت گذاری محصول محدود میکند. برخی فروشگاهها که فروش عمده دارند یا مزیت رقابتیشان دریافت سود کمتر است با این روند متضرر خواهند شد.
4- تاخیر و بینظمی در زمان ارسال
برخی شرکتهای پستی پس از جمع آوری محموله در منطقه، شروع به ارسال میکنند این مساله باعث میشود ارسال با یک روز تاخیر انجام بشود. یعنی اگر در حالت عادی رساندن بسته به مشتری 5 روز طول میکشد در صورت انتخاب روش پرداخت در محل با توجه به تاخیر یک روزه شرکتهای پستی زمان ارسال شما به 6 روز خواهد رسید.
5- پرداخت هزینه پست در صورت مرجوع شدن
در صورتی که کالا به هر دلیلی توسط مشتری مرجوع شود، شما باید هزینه ارسال را که توسط شرکت پستی انجام گرفته است را پرداخت کنید. البته افزایش فروشی که روش پرداخت در محل برای کسب و کارها دارد این هزینهها را جبران خواهد کرد.
با توجه به معایب و مزایای سرویس پرداخت در محل ممکن است تصمیمگیری برای فعال کردن یا نکردن آن اندکی سخت به نظر بیاید. پیشنهادی که به شما میتوانیم بدهیم این است که برای مدتی این سرویس را فعال کنید و با بررسی تاثیری که روی کسب و کارتان در این دوره میگذارد تصمیم قطعی را بگیرید.